1. Verdel
  2. Nieuws
  3. Ben jij klaar voor NIS 2?

Ben jij klaar voor NIS 2?

Met de groeiende digitalisering van onze samenleving neemt ook de dreiging van cyberaanvallen toe. Om de Europese Unie weerbaarder te maken tegen cyberrisico's, is de NIS 2-richtlijn ontwikkeld. Deze richtlijn wordt op dit moment omgezet naar een wetgeving. Maar wat houdt deze richtlijn precies in? En hoe zorg jij ervoor dat jouw organisatie aan deze richtlijnen voldoet? 

Gebruik NIS 2 om jouw beveiliging op orde te brengen

Als je niet voldoet aan de NIS 2-eisen, loop je het risico op boetes tot 10 miljoen euro of 2% van de wereldwijde jaaromzet van bedrijven. Naast deze duidelijke noodzaak om aan de wet te voldoen, biedt NIS 2 vooral een uitstekende kans om jouw beveiliging op orde te brengen. De NIS 2 geeft namelijk volop handvatten voor een beter securitybeleid! Met de toenemende cyberdreigingen kan namelijk ook jouw organisatie getroffen worden. Wacht dus niet totdat het te laat is!

Zie NIS 2 dus niet als een verplichting, maar als een mogelijkheid om jouw beveiliging te optimaliseren! 

Wat is NIS 2?

De 'Network and Information Security Directive' (NIS 2-richtlijn) werd eind 2022 aangenomen door de Europese Unie. Met als doel om de digitale en economische weerbaarheid van de EU-lidstaten te versterken. Momenteel wordt de richtlijn vertaald naar de Nederlandse wetgeving als onderdeel van de nieuwe Cyberbeveiligingswet.

De NIS 2 is van toepassing op alle grote én kleine mkb-bedrijven die essentiële diensten leveren, of daar klant of leverancier van zijn. Krijg inzicht in de digitale weerbaarheid van jouw organisatie door middel van deze quickscan. Het implementeren van de vereiste maatregelen kost tijd en aandacht. Daarom is het belangrijk om niet te wachten maar stappen te ondernemen. 

Op donderdag 24 oktober organiseren wij een Studiemiddag over NIS 2. Bekijk het evenement voor meer informatie en schrijf je in.

Een koe als slachtoffer van cybercriminaliteit

Dit overkwam de Zwitserse boer Bircher toen zijn melkrobot werd gehackt. Wat begon als een onschuldige storing leidde uiteindelijk tot een tragedie voor een van zijn koeien. 

Boer Bircher's melkrobot werd gehackt, waardoor hij cruciale gegevens verloor na het weigeren van losgeld. Hierdoor herkende hij niet dat een drachtige koe in nood was. Met als gevolg dat het kalf stierf en de koe moest worden geëuthanaseerd.

Hoewel zijn systeem splinternieuw was en voorzien van antivirussoftware, had Bircher geen back-ups gemaakt of een noodplan paraat. Dit voorval onderstreept het belang van goede cybersecurity, zelfs in de landbouw. Als zelfs een koe slachtoffer kan zijn van een ransomware-aanval, dan kan jij dat ook zijn.

CarelJan
Contact met een Verdeller

Wil je meer weten?

Het beste advies dat wij kunnen geven is om niet te wachten tot het te laat is. CarelJan bespreekt daarom graag samen hoe jouw organisatie er nu voor staat én wat er nodig is om de organisatie te beveiligen. Kom langs voor een kop koffie en een gesprek met CarelJan of een ander teamlid.

Mail CarelJan 071 - 331 0184

Gerelateerd