1. Verdel
  2. Nieuws
  3. Cybercriminaliteit in de vorm van nepvacatures, trap er niet in!

Cybercriminaliteit in de vorm van nepvacatures

Cybercriminelen maken misbruik van nepvacatures om goedgelovige mensen te misleiden en persoonlijke informatie te verkrijgen. Trap er niet in!

Cybercriminaliteit in de vorm van nepvacatures

Misbruik vacature via 'uitzendbureau' 

Dat 'uitzendbureau' hier tussen aanhalingstekens staat, is niet voor niets. Oplichters maken namelijk misbruik van namen van bekende uitzendbureaus om hun nepvacatures en functies te promoten. Het uitzendbureau zelf heeft er niks mee te maken, maar wordt enkel als lokkertje gebruikt om werkzoekenden te verleiden om te solliciteren. 

Hoe gaan ze te werk?

Eenmaal gesolliciteerd ontvangen sollicitanten vrijwel direct een belletje voor een telefonisch sollicitatiegesprek. Of een berichtje via WhatsApp met de mededeling dat ze zijn aangenomen voor de functie. Daarna moet de werkzoekende zo snel mogelijk een arbeidsovereenkomst tekenen. Ook heeft het 'uitzendbureau' een kopie van hun identiteitsbewijs en betaalpas nodig. 

Om hun identiteit en bankrekeningnummer te bevestigen, vraagt een medewerker van het uitzendbureau aan de sollicitant om één cent over te maken. Omdat ze thuis werken en een laptop van de zaak krijgen, moet de sollicitant € 4,95 betalen. Hij/zij ontvangt een berichtje met daarin een malafide URL om het bedrag over te maken.

Identiteitsfraude

Het is duidelijk: de fraudeurs doen er alles aan om de sollicitatieprocedure zo echt mogelijk te laten lijken. Wie de oplichters betaalt, heeft echter geen nieuwe baan, maar is opgelicht. Het slachtoffer zit vast aan een abonnement of er wordt een dure aankoop, bijvoorbeeld een smartphone, gedaan op zijn/haar naam. De Fraudehelpdesk heeft ook meldingen ontvangen van gedupeerden op wiens naam een nieuwe bankrekening is geopend. In alle gevallen is er sprake van identiteitsfraude. 

Echt en nep onderscheiden

We raden werkzoekenden aan vooraf goed te controleren of de vacature waarop je wilt solliciteren echt of nep is. Twijfel je? Dan kun je het volgende doen: 

  • Controleer de gegevens van het uitzendbureau en/of benader het kantoor met de vraag of de vacature echt is.
  • Staat de naam van het bedrijf in de vacature? Dan staat de vacature wellicht ook op hun eigen website. Voor de zekerheid kun je het betreffende bedrijf altijd nog bellen om na te gaan of er daadwerkelijk een vacature uitstaat. 

Nooit bankgegevens verifiëren

Onthoud goed! De belangrijkste tip is dat je nooit hoeft te betalen om je identiteit of bankgegevens te verifiëren. Vragen ze hier toch om? Dan is het foute boel. 

Bron: Fraudehelpdesk

CarelJan
Contact met een Verdeller

Wil je meer weten?

Ook in het geval van cybersecurity leiden er meerdere wegen naar Rome. CarelJan en het team kijken graag met je mee om het beste pad te vinden en de juiste oplossingen te bieden. Zo is jouw bedrijf écht geholpen en écht goed beveiligd. Neem contact op met CarelJan voor meer informatie of om direct een afspraak in te plannen.

Neem contact op 071 - 331 0184